16-7-2023

Hoe haal je het maximale rijbereik uit je elektrische voertuig?

De switch naar elektrische voertuigen is begonnen. Kijk naar de TCO: onderhoud, verzekeringen, fiscaliteit en verbruik tellen. Minimaliseer verbruik en maximaliseer rijbereik.

elektrisch

De switch naar elektrische voertuigen is, of je het nu wilt of niet, volledig in gang gezet. En zoals je vermoedelijk wel weet is het vandaag nog belangrijker om naar de TCO (total cost of ownership) van je vloot te kijken. Want het draait niet meer alleen rond de aankoopprijs, maar ook onderhoud, verzekeringen, fiscaliteit en uiteraard… het verbruik hebben hun impact op de totale kost. Laat een elektrisch voertuig nu net nog gevoeliger zijn voor het gaspedaal. Een wijs man zei ooit: “Elk nadeel heb zijn voordeel.” Dat is nu niet anders, want mits de juiste technieken kan je het verbruik (en dus de elektriciteitskosten) tot een minimum herleiden, of anders gezegd: je rijbereik zal nog nooit zo hoog zijn geweest.

Tip 1: Beheer je snelheid en acceleratie

Een van de sleutels tot het maximaliseren van je rijbereik is het beheersen van je snelheid en acceleratie. Snelle acceleraties en hoge snelheden verminderen je batterijduur aanzienlijk. Probeer soepel en gelijkmatig op te trekken en hou je snelheid binnen de toegestane limieten. Door defensief te rijden en je energie efficiënt te gebruiken, zul je merken dat je het maximale uit je batterij haalt.

Tip 2: Benut regeneratief remmen

De meeste elektrische voertuigen beschikken over de mogelijkheid om regeneratief te remmen. Een geweldige functie die de energie die vrijkomt tijdens het remmen terugvoert naar de batterij. De term is eigenlijk wat misleidend, want je gaat letterlijk spelen met je ‘gaspedaal’ en vertraagt het voertuig door te doseren. Door dit te doen verleng je dus niet alleen de batterijduur, je spaart er ook je remmen mee. Probeer anticiperend te rijden en gebruik het regeneratieve remsysteem om energie terug te winnen telkens wanneer je vertraagt of stopt.

Tip 3: Optimaliseer je route

Het plannen van je route kan een groot verschil maken voor je rijbereik. Maak gebruik van apps of navigatiesystemen[LM1] die speciaal zijn ontworpen voor elektrische voertuigen. Ze helpen bij het vinden van laadstations onderweg en houden zelfs rekening met factoren zoals het reliëf van het terrein en verkeersdrukte. Door de meest efficiënte route te kiezen, kun je onnodige omwegen vermijden en je rijbereik maximaliseren.

Tip 4: Beheer je energieverbruik

Het is belangrijk om bewust om te gaan met het energieverbruik van je elektrische voertuig. Vermijd het onnodig gebruik van airconditioning of verwarming, omdat deze systemen aanzienlijke energie kunnen verbruiken. Zo is het bv. efficiënter om stoelverwarming te gebruiken in plaats van algemene verwarming in je cabine. Zorg er ook voor dat je andere elektrische apparaten, zoals je smartphone of tablet, niet onnodig oplaadt terwijl je onderweg bent. Door je energieverbruik te beheren, kun je kostbare kilometers besparen.

Tip 5: Kies de juiste banden en bandenspanning

De keuze van banden en de juiste bandenspanning kunnen een aanzienlijk verschil maken in je rijbereik. Kies banden met een lage rolweerstand, omdat deze minder energie vergen om te draaien. Daarnaast is het aangewezen om regelmatig de bandenspanning te controleren en ervoor te zorgen dat deze op het juiste niveau is. Een optimale bandenspanning minimaliseert wrijving en maximaliseert je efficiëntie.

Als je met deze tips rekening houdt, ben je helemaal klaar om het maximale rijbereik uit je elektrische wagen of eLCV te halen. Door je snelheid te beheersen, regeneratief te remmen, je route te optimaliseren, je energieverbruik te beheren en de juiste bandenspanning te kiezen, kan je elke kilometer optimaal benutten.

Een Torres Benzine met grijs interieur uitzicht op de zeeEen Torres Benzine met grijs interieur uitzicht op de zee

Lees meer over elektrisch rijden

Meer blogposts

imageimage

15/10/2023

eLCV’s: een nieuwe manier van rijden via handige apps

ladenelektrisch

Schakel over naar een (semi)-elektrische fleet en leer medewerkers bewust omgaan met eLCV's. Handige apps ondersteunen bij laden en rijervaring.

imageimage

27/9/2023

Elektrische laadpaal op 250 meter van je huis of bedrijf?

ladenelektrisch

Overweeg je een elektrische wagen? Denk aan thuis of werk opladen. Via de Vlaamse Overheid kan je een laadpaal dichtbij regelen.

imageimage

1/8/2023

Lage kosten voor je elektrisch wagenpark: de laadmix

ladenelektrisch

Overschakelen op elektrisch rijden bespaart op de TCO van je wagenpark, mits werknemers voordelige laadopties kiezen. Tips over de beste ‘laadmix’ ...

imageimage

16/7/2023

Hoe haal je het maximale rijbereik uit je elektrische voertuig?

elektrisch

De switch naar elektrische voertuigen is begonnen. Kijk naar de TCO: onderhoud, verzekeringen, fiscaliteit en verbruik tellen. Minimaliseer verbrui...