Blogbericht

Elektrische laadpaal op 250 meter van je huis of bedrijf?

Overweeg je een overstap naar een elektrische wagen of eLCV? Dan is het belangrijk om na te denken over de mogelijkheid om thuis of op het werk op te laden. Niet iedereen beschikt echter over de mogelijkheid om dit te doen. Via de Vlaamse Overheid kan je zelf zorgen dat er een laadpaal komt op wandelafstand van je woon- of werkplaats.

In principe is het mogelijk om een elektrisch voertuig op te laden via een normaal stopcontact. Dit duurt echter lang, laden met een verlengkabel kan gevaarlijk zijn en niet alle stopcontacten zijn geschikt. Een betere oplossing is om thuis (via onze partner Eneco) of op je bedrijventerrein een laadpaal te installeren.

Maar wat als dit onmogelijk is? Wanneer er geen laadpunt binnen 250 meter van je woning of bedrijf is, dan kun je een publieke laadpaal aanvragen via de Vlaamse Overheid. Vervolgens is het aan jouw gemeente om te beslissen of en waar de laadpaal geplaatst mag worden.

Uitrol van publieke laadpalen

De Vlaamse overheid organiseert de komende jaren de uitrol van publieke laadinfrastructuur op openbare terreinen via concessieopdrachten. In 2023 en 2024 zullen enkele aangewezen laadpaalexploitanten van de Vlaamse Regering openbare laadpalen installeren. Ook onze eigen partner Eneco is hier bij. Alleen de steden Antwerpen, Genk en Gent kozen ervoor om zelf verantwoordelijk te zijn voor de publieke laadpalen op hun grondgebied.

Voorwaarden om een openbare laadpaal aan te vragen

Het is niet zo dat iedereen zomaar een laadpaal kan aanvragen Ten eerste gaat het om 100% elektrische voertuigen. Plug-in hybrides komen dus niet in aanmerking. Uit ons eigen gamma gaat het dan meer bepaald over de eDeliver3, eDeliver9, MIFA9, T90 EV, … en nog meer dat er zit aan te komen. Je merkt het al aan onze opsomming, alleen personenauto’s (M1) en lichte bedrijfsvoertuigen (N1) komen in aanmerking.

Bovendien mag je niet beschikken over een eigen parkeergelegenheid en/of in staat zijn om een eigen laadpunt te installeren. Een bekend voorbeeld is een negatief advies van de brandweer tot het plaatsen van een laadpunt in een ondergrondse parkeergarage.

Maxus - Charge

Hoe vraag je een laadpaal aan?

Als je aan de bovenstaande oplijsting voldoet is het tijd om de laadpaal aan te vragen. Wie in Antwerpen, Genk of Gent woont raden we hier al aan om rechtstreeks contact op te nemen met het lokale stadsbestuur. Alle anderen kunnen het stappenplan hieronder probleemloos doorlopen:

 

Liever een laadpaal thuis?

Kies je liever voor zekerheid en gemak? Wil je enkel laden wanneer het jou het beste uitkomt? Dan is een laadpaal thuis een perfecte oplossing. Bekijk op de website van onze partner Eneco de opties die het beste bij jou passen. Met een laadpaal voor je deur vertrek je altijd met een volle batterij!